Sökmotorskola

I vår sökmotorskola tar vi upp grunderna i sökmotoroptimering och hur du kan optimera, marknadsföra och öka chansen att just din sida får mer publicitet på Internet, högre PageRank och fler besökare från sökmotorer såsom Google, Yahoo! och Bing.

Sökmotoroptimering = synas på Google? Eftersom Google har närmare hundra procent marknadsandel i vissa länder så ja – vill du synas på nätet och för dina potentiella kunder så ska du se till att synas på Google. Innebär det att du måste köpa annonsering och investera både pengar och tid? Nej – det finns en hel del sökoptimering du kan göra själv innan du köper annonser.

Sökoptimera Offpage

Sökmotorer använder flera olika sätt att rangordna din sida när användare gör sökningar på Internet. En av många algoritmer som har betydelse är PageRank, eller PR. Den anges i skala 0-10 där ytterst få sidor når 10 på skalan. Enkelt förklarat så ökar värdet ju fler kvalitativa länkar du har till din sida. Ett bra sätt är därför att byta länk med länkvänner. Vidare så bör beskrivningen och ankartexten du har på din länk matcha dina tänkta sökord och din sidas innehåll för god länkkraft.

Ett smart och enkelt sätt att förbättra din sidas synlighet och potentiella PageRank redan nu finns ett klick bort: lägg till din länk i vår länkkatalog.

Du kan mäta din PageRank här. Tänk på att det tar tid mellan uppdateringarna.

Sökoptimera Onpage

Välj ut nyckelord till dina olika undersidor med omsorg. Du kan t ex använda ”Google Adwords Keyword Tool” (Googla, det är översta träffen) för att se vilka ord som är dem mest sökta på i Google sökmotor. Dem nyckelord du väljer behöver vara genomtänkta för din målgrupp, bransch och för ditt syfte. Vill du konkurrera med den sida som är högst rankad på ett visst sökord? Andra idéer? Fundera ut din strategi och välj dina sökord efter denna. Oavsett vad du väljer, se till att ditt nyckelord står högt upp på sidan och att bilder och annat är taggat med dessa nyckelord. Försök också länka internt med dem i ankartexten.

Vi hoppas du har nytta av vår sökmotorskola! Löpande uppdateringar om framgångsrik sökmotoroptimering går att läsa i vårt nyhetsflöde.


Källa bild ”PageRank”: Wikimedia Commons licens ShareAlike 2.5.

Share